VESTI

Dačić: Tužba tzv. Kosova protiv Srbije za genocid nerealna

Izjave privremenog premijera prištinskih institucija Aljbina Kurtija da se sprema tužba protiv Srbije za genocid nerealne su, izjavio je danas predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić.

Komentarišući Kurtijevu jučerašnju izjavu da takozvano Kosovo sprema tužba protiv Srbije za genocid i to nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Tirani, Dačić je za TV Pink kazao i da ne zna čemu sada služe te izjave jer je prošlo vreme predizbornih kampanja.

“Ne znam čemu sve to može da služi zato što to nije realno. Ako vi nad nekim počinite genocid, kako je onda moguće da taj narod koji je optužen za genocid bude gotovo istrebljen sa KiM, a Albanaca ima više nego što ih je bilo”, kazao je Dačić.

Predsednik parlamenta Srbije komentarisao je i izjave Angele Merkel da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić čovek koji održi i poštuje ono što se dogovori ili potpiše i naveo da je rukovodstvo naše zemlje ukazivalo i ranije na to da se na Srbiju sada gleda kao na kredibilnog partnera, ali da je velika razlika kada to kaže Angela Merkel.

“Sve vreme od kada postoji ova vlast sa različitim funkcijama, od kada je predsednik Vučić bio prvo premijer, a sada i predsednik, naša pozicija je potpuno jasna, ali drugačije je kada kaže Merkel, a ne kada mi sami pričamo”, naveo je Dačić.

Osvrnuvši se na posetu Angele Merkel Beogradu i porukama koje je poslala, Dačić kaže da je nemačka kancelarka ponovila ono za šta se zalagala sve vreme.

“Njena poseta je rezime onoga što je ona uradila. I ranije je podržavala proširenje EU za razliku od nekih drugih, pa čak je i Francuska u početku bila protiv toga”, kazao je.

Dačić dodaje da je Srbija zahvalna Merkelovoj koja je, kako kaže, imala razumevanja za probleme naše zemlje i nije vršila pritisak, niti je ucenjivala srpsko rukovodstvo.

Kada je u pitanju buduća pozicija Nemačke, predsednik srpskog parlamenta kaže da je potrebno da se sačekaju izbori u toj zemlji, kao i formiranje vlade pa da se onda sagleda.

U svakom slučaju, Dačić smatra da se generalno pozicija Nemačke neće menjati u ključnim pitanjima, makar kada je reč u odnosu sa Srbijom.

Jankovićevo priznanje od velike važnosti

Od velike je važnosti što je Saša Janković kazao da ga je zapad nagovarao da se združi sa predsednikom Aleksandrom Vučićem kako bi ga srušio, ocenio je Dačić navodeći da to njegovo priznanje predstavlja dokaz za takve radnje i sa druge strane, odnosno sa strane opozicije.

Dačić je kazao da je ovo potvrda da se takve stvari dešavaju, kao i da se stalno traga i traže ličnosti koje bi to uradile.

“To je i potvrda da predsednik Vučić i sadašnja vlast rade u interesu naše države i naroda jer niko ne bi rušio svog čoveka, a Vučić stalno i govori da mi vodimo samostalnu politiku”, kazao je.

Dodao je i da se konstantno traže ljudi koji vrše pritisak na nosioce vlasti, kao i napadi i pojasnio da su oni koji to rade u našoj zemlji samo izvršitelji, a da su u inostranstvu stratezi.

“Ovom izjavom pokazalo se da je tačno da se to dešava, ali i da nisu ništa uspeli i da neće ni uspeti jer se ne glasa ni u Briselu, ni Vašingtonu, niti nekom drugom gradu u nekoj inostranoj zemlji”, kazao je Dačić.

Ali, dodaje, očigledno je da te alternative nisu nikakve.

Inicijativa u vezi Cetinjskog manastira slika situacije u Crnoj Gori

Inicijativa da se prava svojine Cetinjskog manastira prenesu na Crnogorsku pravoslavnu crkvu prikazuje pravu sliku situacije u Crnoj Gori, izjavio je Dačić dodajući da pokazuje i da su litije bile opravdane, odnosno da je postojala namera crnogorskih vlasti da otmu jedan broj svetinja od SPC.

Dačić kaže da su svetinje trebale da se otmu od SPC i daju Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i dodao da ta inicijativa i ne iznenađuje političko rukovodstvo u Srbiji.

“Bilo je takvih inicijativa i pre 20 godina”, kazao je Dačić.

Dodaje da je do sada Cetinjski manastir bio u vlasništvu lokalnih vlasti koje su smatrale da to mogu da daju CPC.

Ukazao je na vekovna istoriju tog manastira, ali i na to da se u taj manastir dolazilo na poklonjene mitropolitima crnogorsko – primorskim SPC, kao i da je čak i sadašnji predsednik Crne Gore Milo Đukanović dolazio na poklonjenje mitropolitu Amfilohiju.

“Oni udaraju na svoju istoriju”, kazao je Dačić.

Erdogan će doprineti smirivanju tenzija u Bosni i Hercegovini

Jedna od važnijih poruka turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana je da je spreman da lično doprinese smirivanju tenzija u BiH, izjavio je Dačić komentarišući posetu Turskoj i sastanke sa turskim parlamentarcima, ali i turskim predsednikom i ministrom spoljnih poslova.

Dačić je kazao da je u Turskoj dogovoreno da se poboljša parlamentarna saradnja parlamenata dve zemlje.

Dačić je kazao da je u Turskoj dogovoreno da se poboljša parlamentarna saradnja parlamenata dve zemlje.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button