VESTI

Centralna manifestacija u Beogradu: Srbi slave svoja dva ideala – jedinstvo i slobodu

Uz nalet helikoptera sa zastavama Srbije i intoniranje himne Srbije i Republike Srpske, na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, počela je centralna manifestacija obeležavanja Dana srpskoj jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Obeležavanju prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh srpski Porfirije, premijerka Ana Brnabić, ministri u vladi,predsednik Skupštine Ivica Dačić, srpski član Predsedništva Milorad Dodik, predstavnici Srba iz regiona, oko 40 ambasadora, građani…

Prethodno, uz zvuke pesme “Tamo daleko” 100 trubača, na Trgu Slavija spojile su se dve kolone učesnika manifestacije, koja se zatim spustila do Savskog trga.

Oko 17 časova sa Kalemegdana su ispaljeni počasni plotuni.

Srbi slave svoja dva ideala – jedinstvo i slobodu

Srbija danas slavi trojni praznik – dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i dva srpska ideala – jedinstvo i slobodu, poručeno je večeras na centralnoj manifestaciji obeležavanja 15. septembra.

“Danas slavimo i nacionalnu zastavu kao simbol koji nas objedinjuje, a sve to na dan i godišnjicu srpskog proboja Solunskog fronta, 15. septembra 1918. godine”, poruka je kojom je glumac Goran Sultanović,otvorio program na Savskom trgu.

Danas se, kaže, sećamo junačkih predaka koji su 1918. godine postigli nešto ravno nemogućem.

“Da se podsetimo slikom i rečima nekih važnih poruka koje su na ovaj dan bile poruke srpskih rodoljuba. Da shvatimo šta je zaista najvažnije u našim životima i šta je to čemu moramo da težimo i za šta da se borimo, kao pre jednog veka, samo na drugi miran način i kroz razumevanje presudne važnosti našeg narodnog i nacionalnog jedinstva”, rekao je on.

dan, jedinstva, 1

Kako je rekao, sećamo se obavezujuće komande od pre 103 godine, Živojina Mišića, njegovim div junacima ali i čitavom srpskom potomstvu:

“Napred u otadžbinu, bez počinka do krajnjih granica ljudskih mogućnosti”.

Sliku ispred spomenika Stefana Nemanje, upotpunila su glumci u likovima vojvoda Živojina Mišića, Stepe Stepanovića i Petra Bojovića.

Takođe, oko spomenika su postavljene pukovne zastave koje su nošene u različitim periodima srpske istorije.

Pre obraćanja patrijarha srpskog Porfirija, orkestar Dejana Petrovića izveo je numeru “Pukni zoro”.

Centralna svečanost, nakon obraćanja zvaničnika, biće završena uz vatromet iznad Savskog trga.

U cilju utemeljenja ovog praznika pozvani su svi naši ljudi, gde god živeli, Srbi iz svih krajeva, da tog dana, tamo gde žive, na kuću ili zgradu, istaknu srpsku trobojku, jedan od simbola Srbije.

Bjelajac: Dan proboja Solunskog fronta bitan za celu Evropu

Mi smo zanemarili neke naše tradicije dugi niz decenija i uvek je teško njihovo ponovno oživljavanje, to se tumači na različite načine, kako među građanima tako u i okruženju, ali sa time treba početi, smatra direktor Instituta za noviju istoriju Srbije dr Mile Bjelajac.

On je danas za Tanjug rekao da je Dan proboja Solunskog fronta, 15. septembar značajan, ne samo za Srbiju onog vremena, već i za stvaranje zajedničke države južnih Slovena,kao i za celu Evropu, jer je na tom pomoćnom frontu napravljen strateški proboj koji je doveo do rešenja Prvog svetskog rata.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button