ŽIVOT

Bili Kid – najpoznatiji odmetnik Divljeg zapada

Henri Makarzi, poznatiji kao Bili Kid bio je okrutni razbojnik, zapamćen po svojoj divljoj naravi i izuzetnom pucačkom umeću. Umro je mlad, ali je prema legendi ubio više od 20 ljudi.

Njegova biografija bila je izuzetno popularna u tom periodu i od Bilija Kida napravila je najsimboličniju figuru Divljeg zapada.

Rođen je u državi Njujork 23. novebra 1859, roditelji su mu bili irski protestanti. Nakon očeve smrti, Bilijeva majka se doseljava u Kanzas, ali i ona ubrzo umire od tuberkuloze. Budući da je ostao siroče, Bili Kid se zapošljava u jednom hotelu da bi preživeo.

Bio je niskog rasta, ali izuzetno okretan, a mnoge novine opisivale su ga kao zgodnog i vedrog mladića. Ipak, Bili je bio i izuzetno lukav i lako je prikrivao svoju pravu, divlju i žestoku narav.

Prvi put bila uhapšen sa samo 16 godina, ali odmah nakon što je smešten u zatvor uspeva da pobegne kroz dimnjak. Nakon toga se zapošljava na jednom ranču, iako od tada nosi status begunca.

Krajem 1877. Kid se preselio u Linkon Kaunti u Novom Meksiku gde se zaposlio kao čuvar stoke na ranču kod engleskog stočara, bankara i trgovca Džona Tanstala i njegovog partnera, Aleksandra Mekvina. Konflikt, koji je uskoro prerastao u događaj poznat kao Stočarski rat u Linkon Kauntiju, dogodio se između grupe gradskih trgovaca nazvane Kuća (The House) i rančera. 18. februara 1878. godine članovi Kuće ubili su Tanstala.

Sve ovo, razbesnelo je Bilija Kida  i ostale rančere te su formirali bandu Regulatora (The Regulators) i počeli lov na Tanstalove ubice. Članovi bande ubrzo ubijaju i šerifa Vilijama Brejdija i njegovog zamenika. Kid je ranjen u ovom okršaju ali ubrzo postaje predvodnik bande Regulatora.

Tokom sledeće tri godine Bili Kid sa grupom odmetnika i plačkaša počinio je još nekoliko ubistava i još par puta pobegao iz zatvora. U tom periodu, predvodnik bande postaje dobar prijatelj sa lovcem na bizone Patrikom Geretom.

Ipak, kada Geret 1880. postaje šerif, on kreće u „lov na Bilija Kida“ i raspisuje poternicu u iznosu od 500 dolara nagrade na Kidovu glavu.

Načuvši glasine da se Bili nalazi u blizini Fort Samnera, šerif kreće u potragu za odmetnikom. Budući da je znao da u tom gradu živi Bilijev prijatelj, šerif Geret odlazi pravo u njegovu kuću. Ubrzo, u kući se pojavljuje i Kid. Sedeći u mraku, šerif ispaljuje dva smrtonosna metka i ubija Bilija Kida.

Nakon ubistva, šerif piše specifičnu biografiju o odmetniku koga je usmrtio – Authentic Life of Billy the Kid. Knjiga doživljava veliku popularnost i od tog trenutka Bili Kid postaje najveći simbol Divljeg Zapada.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: danas.rs

Back to top button