VESTI

Australija: Protesti zbog smrti Aboridžina u zatvorima

Više stotina građana je protestovalo je danas u najvećim asutralijskim gradovima uoči 30. godišnjice od objavljivanja izveštaja Kraljevske komisije povodom smrti starosedelaca Aboridžina tokom boravka u australijskim zatvorima.

“U poslednjih 30 godina život je izgubio 441 pripadnik starosedelačke aboridžinske populacije a da ni jedan policajac niti državni službenik nije snosio odgovornost za njihovu smrt. Naši sunarodnici nastavljaju da gube život na stravičan način, a niko za to ne dogovara. Pozivamo našeg premijera da se sastane s nama na 30. godišnjicu izveštaja Kraljevske komisije da bi čuo i našu stranu priče, video kroz kakvu patnju prolazimo i, najvažnije, da bi nam odgovorio na pitanja na koja nismo dobili odgovore”, navodi se u saopštenju organizacije za pružanje pravne pomoći domorodačkom stanovništvu (NATSILS), preneo je Rojters.

U izveštaju Kraljevske komisije je konstatovano da su pripadnici domorodačkog stanovništva u periodu od 1987. do 1991. mnogo češće hapšeni od belaca.

Domoroci čine oko dva odsto stanovništva Australije, ali među zatvorenicima ih ima čak 27 odsto.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button