VESTI

AKTUELNO: U Srbiji 6.699 novozaraženih, 51 osoba preminula

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 6.699 novih slučajeva korona virusa, od 22.314 testiranih uzoraka.Od poslednjeg preseka od posledica zaraze preminula je 51 osoba, objavljeno je na zvaničnom sajtu Covid-19.Na respiratorima je trenutno 288 pacijenata od ukupno 6.597 hospitalizovanih osoba.Od početka epidemije u Srbiji je registrovano 1.024.497 slučajeva korona virusa, a preminule su 8.892 osobe.

Procenat smrtnosti je 0,87 odsto. Ukupno su testirana 5.920.403 uzorka.

Poslednjih dana iz kovid bolnica poručuju da je manji broj prijema nego otpusta pacijenata ili je taj broj izjednačen. Ipak, iz Kliničko-bolničkog centra Zvezdara upozoravaju – kapaciteti su popunjeni, hospitalizovana su 402 pacijenata.

Direktor Kliničko-bolničkog centra Zvezdara Petar Svorcan kaže za RTS da su u toj bolnici smeštene i porodice, majka, sin i snaja koji su 1975. godište.

“Situacija je dosta teška, onoliko pacijenata koliko otpustimo toliko i primimo. Mi smo 19. septembra ušli u kovid sistem i kroz našu bolnicu je do sada prošlo preko 1.000 pacijenata”, ističe Svorcan.

Iako se broj novozaraženih dnevno smanjuje, u kovid bolnicama Zdravstvenog centra u Vranju i dalje je veći broj prijema nego otpusta. Dr Slađan Stanković rekao je za RTS da je vanredna i teška epidemijska situacija u većem delu Pčinjskog okruga.

12.31 – Dr Srđan Bošković: Trudnice ekstremno ugrožene koronom

U nedelji za nama gotovo da nije prošao nijedan dan, a da nismo pročitali vest o smrti trudnice u Srbiji. Trudnice su posebno ugrožene ali i kardiovaskularni bolesnici koji na intervencije čekaju mesecima. Zbog pandemije liste čekanja na kardiološke intervencije su se utrostručile, rekao je gostujući u “Uranku” K1 televizije dr Srđan Bošković, načelnik Koronarne jedinice iz Instituta za kardiovaskulerne bolesti Dedinje.

11.47 – U Somboru besplatno testiranje na antitela, zainteresovanost velika

Od pre nekoliko dana Zavod za javno zdravlje u Somboru sprovodi besplatna testiranja na antitela za građane koji su vakcinisani ili preležali korona virus, a koji uput za testiranje dobijaju od izabranog lekara. U somborskom Domu zdravja kažu da je zainteresovanost sve veća budući da su do pre nekoliko dana građani plaćali ovaj test na lični zahtev.

10.11 – U KC Niš 12 trudnica i porodilja i devetoro dece zbog korone

U Kliničkom centru Niš trenutno je hospitalizovano čak 12 trudnica i porodilja i devetoro dece zbog korone, kaže direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu Zoran Perišić. “Sve trudnice su dobro i sa lakšom kliničkom slikom”, rekao je Perišić.

9.22 – Sazdanović: Obaveza lekara da preporuče vakcinu

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović izjavio je da je posao lekara da preporuči vakcinu, i da će prvi ginekolog akušer koji dobije krivičnu prijavu jer nije preporučio vakcinaciju i izazvao bolest sa smrtnim ishodom, opametiti sve ostale lekare da to učine.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Back to top button