VESTI

AKTUELNO: Raste broj pacijenata na respiratorima, struka upozorava – brza i masovna vakcinacija jedini izlaz

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 600.596 osoba, a zabeleženo je 5.308‬ smrtnih slučajeva. Na bolničkom lečenju nalazi se 7.368 pacijenata, od kojih je 290 na respiratoru, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

U Srbiji je prema poslednjem preseku bitku sa kovidom 19 izgubilo još 38 pacijenata.Registrovano je 5.107 novih slučajeva koronavirusa, od kojih je najveći broj u Beogradu – 1.302

Gradovi sa trocifrenim brojem novozaraženih su Novi Sad sa 289 slučajeva, Niš sa 247, Kragujevac sa 173 slučaja, Kraljevo sa 139 i Subotica u kojoj je registrovano 100 novoobolelih.

Raste i broj hospitalizovanih – trenutno se na bolničkom lečenju nalazi7.368 pacijenata, od kojih je 290 na respiratoru. Lekari upozoravaju da su kliničke slike sve teže, i da samo kombinacija vakcinacije i zaštite mogu da zaustave epidemiju.

Za Srbiju nabavka vakcina nije bila geopolitičko pitanje, već pitanje spasavanja života, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Si-En-En.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek rekao je za RTS da se od utorka, pored 11 gradova u kojima je moguća vakcinacija bez prethodnog zakazivanja,otvaraju punktovi u još minimum 50 gradova.

Apeluje da građani ne čekaju i da se vakcinišu, jer je, navodi, samo brza i masovna vakcinacija izlaz iz ove situacije.

“Problem je samo do nas. Biće velike doze i “Sinofarma” i “Sputnjika” i “Fajzera” i iz Kovaksa. Biće za svakog ko želi da se vakciniše. Čak i za one koji nisu pozvani preko e-Uprave. Idite na sve punktove, nemojte čekati da budete pozvani, primiće vas. Bitne su brzina i masovnost. Nemojmo da čekamo ako želimo da letos idemo na odmor i da se vratimo normalnom životu”, naglasio je Đerlek.

Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije izjavila da će pojedine kategorije ljudi, ne svi, biti kandidati da prime treću dozu vakcine ukoliko im imunološki odgovor na prve dve doze nije adekvatan.

“Oni koji su odgovorili sa nižim vrednostima antitela, ako se događa infekcija i razvoj simpoma, ako vrednost antitela nestaje ispod merljivih vrednosti. To mogu biti i stariji koji nisu dobro odgovorili na primenu prve dve doze. Postojaće potreba za tim, ali ne za sve osobe”, navodi naučna saradnica INEP-a.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: rtv.rs

Povezani članci

Back to top button