ODŽACI

Aktivnost Crvenog krsta Odžaci za bolju bezbednost dece u saobraćaju

Crveni krst Odžaci započeo je svoju tradicionalnu aktivnost “Bezbednost dece u saobraćaju” koja za cilj ima promovisanje adekvatnog ponašanja svih učesnika u saobraćaju i time smanjenja broja povređenih i stradalih osoba u saobraćaju.

Ciljna grupa akcije koja je počela danas u OŠ “Miroslav Antić” u Odžacima su prvenstveno učenici i učenice prvog razreda osnovnih škola.

– Predavanjem za prvake u OŠ “Miroslav Antić” počeli smo našu redovnu tradicionalnu aktivnost “Bezbednost dece u saobraćaju” koja je posvećena prvenstveno đacima prvacima koji kreću u školu i koji treba da nauče da se čuvaju kada idu u školu i kada se vraćaju iz školu, kada ih ne budu pratili roditelji ili bake, deke braća, sestre itd. – kaže Ljiljana Mladenović, sekretar Crvenog krsta Odžaci.

Pored teoretskog dela, deca će i praktično moći da nauče kako bezbedno preći ulicu. Crveni krst Odžaci je obezbedio i učenicima podelio edukativni materijal u formi rasporeda časova, koji sadrži sve ključne poruke i upozorenja na opasnosti koja decu vrebaju u saobraćaju na putu od kuće do škole.

– Tokom kratkog predavanja koje radimo sa decom obradimo ono što je za njih najbitnije, odnosno prelazak preko ulice, semafor, zatim da se prilikom igranja ne kriju iza automobila, s koje strane treba da izlaze iz automobila kada ih voze, kako sede, na kom sedištu i da li su vezani. To su neke najosnovnije stvari koje svako dete treba da nauči. Nakon teoretskog dela izašli smo na ulicu i praktično provežbali prelazak ulice. Na ovim predavanjima govorimo im i o tome kako mogu sami sebi pružiti prvu pomoć, odnosno ako im se dese neke male povrede kada padnu, ogule kolena ili ruke, da znaju to da saniraju ili ono što se često kod dece dešava je krvarenje iz nosa, kako da se ponašaju u tom slučaju – navela je Mladenović.

Crveni krst Odžaci nastaviće akciju za bolju bezbednost dece u saobraćaju obilaskom i ostalih osnovnih škola na teritoriji opštine.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: ico.rs

Povezani članci

Back to top button