5G mreža 100 puta brža od 4G

Mreža nove generacije će omogućiti preuzimanje filma u trajanju od 2 sata za manje od 10 sekundi.

Nova 5G tehnologija, iako često u središtu teorija zavjere i lažnih vesti o štetnosti, u praksi donosi veliko unapređenje dosadašnje 4G/LTE tehnologije.

Brzina je jedna od najvećih prednosti 5G mreže i očekuje se da će 5G biti i do 100 puta brža od običnog 4G-a.

Brzina preuzimanja (download speed) koji je kod 4G/LTE Advanced mreže procenjen na oko 10 MB/s, kod 5G mreže je 100 MB/s.

Sa ovim brzinama, film u trajanju od 2 sata se može preuzeti za manje od 10 sekundi.

Većina 5G mreža izgrađena je na super-frekvencijskim talasima. Veće frekvencije mogu da prenesu mnogo više podataka, i da to učine mnogo brže nego na 4G mreži.

Mreža nove generacije trebalo bi da ima znatno veći kapacitet od 4G-a. To će značiti bolji signal za mobilne telefone, ali i povezivanje mnogo većeg broja uređaja na mrežu.

Još jedna prednost je skraćena latencija, odnosno kašnjenje mreže. To predstavlja vrijeme koje je potrebno da uređaji komuniciraju jedni s drugima, ili sa serverom koji im šalje informacije – ono vreme koje prođe od trenutka kada jedna osoba drugoj pošalje poruku, i trenutka kada telefon druge osobe registruje da ima novu poruku. Iako je riječ o milisekundama, oni će kod 5G mreže biti gotovo nepostojeći (1 milisekunda).

Sve ove stavke bit će ključne u razvoju servisa kao što su autonomna vožnja ili izvršavanje složenih medicinskih zahvata iz daleka.

Preuzeto sa portala Al Jazeera Balkans

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram
Pratite nas na Viber-u pridruži se

Izvor: danas.rs

loading...

Možda te interesuje

Ko su najplaćeniji Instagram influenseri sveta?

Kada biste bili među najbogatijim ljudima na svetu, šta biste radili da usrećite sami sebe? …